Categorieën
Interviews met Cees Debets Seizoen 2011-2012

2011-2012: Positieve ontwikkelingen in zuinige tijden.

TS 2011Cees Debets: “De lijn omhoog is gevonden.Toch kan er nog een schepje bovenop.”

‟Jarenlang was het overheidsbeleid gebaseerd op een bepaald subsidievolume maar dat beschikbare bedrag is nu in één klap een stuk minder. Het kan niet anders dan dat het culturele landschap zoals we dat nu kennen rigoureus zal veranderen. Het baart mij zorgen dat juist jonge talentvolle nieuwe theatermakers het hardst getroffen worden door deze bezuinigingen. Precies de groep die zo thuishoort in Theater aan het Spui.”

‟Ik wil de bezuinigingen pareren met meer publiek, meer kaartverkoop en daarmee meer inkomsten. Maar daarmee alleen redden we het niet. Daarom kijken we  heel actief naar andere financieringsmogelijkheden zoals sponsoring. Ook zullen we de ruimtes in Theater aan het Spui vaker verhuren aan derden. We zullen onze kosten nog kritischer tegen het licht houden.”

‟Onverwacht positief aan de aangekondigde bezuinigingen is dat theaters elkaar meer opzoeken en beter gaan samenwerken. Er zijn gesprekken die in het verleden onmogelijk leken. Het levert nieuwe invalshoeken op. Er komt veel spannends aan, dat weet ik zeker.”

‟Dit seizoen is ook anders omdat het steeds beter zichtbaar wordt dat er een nieuwe wind waait in Theater aan het Spui.”

‟Ik focus als programmeur nog meer op kwalitatief hoogwaardige voorstellingen. Enerzijds met het ogenschijnlijke complexe aanbod van een talent als Thibaud Delpeut, anderzijds met verrassend mooie voorstellingen zoals die van Jakop Ahlbom, een theatermaker die al een groot publiek heeft maar nog veel vollere zalen verdient. Niet voor niets kreeg hij tot twee keer toe de Toneelkijkerprijs, de publieksprijs van Theater aan het Spui.  Ik hoop met dit brede en veelzijdige aanbod veel mensen over de vloer te krijgen die na een leuke ervaring nog een keer terugkomen.”

‟Ieder seizoen worden we meer en meer de huiskamer van Den Haag. De foyer wordt gebruikt als een decor dat steeds verandert. Dat Bij Herman, het houten huisje dat anderhalf jaar in de foyer stond, nu is verdwenen is exemplarisch. Er is een aantal zeer succesvolle voorstellingen in te zien geweest waarvan er twee deze zomer op De Parade. De activiteiten in het kleinste theaterzaaltje brachten veel levendigheid in de foyer maar het is weer tijd voor iets nieuws. Wat dat betreft luisteren we ook graag naar suggesties van ons publiek. Zo heeft een aantal vaste bezoekers het initiatief genomen ons te helpen met het vinden van manieren om een nieuwe tribune aan te schaffen. Die persoonlijke band met het publiek vind ik fantastisch. Menig theater zal jaloers zijn op bezoekers die zo met je meeleven.” (Bij begin van het seizoen 2011/2012.)