Cees Debets: “Onze groep vaste bezoekers groeit gelukkig nog steeds.”
“Het Nationale Toneel, de Koninklijke Schouwburg en het Theater aan het Spui zijn bepalend voor het toneel in Den Haag. We slaan nu onze handen ineen in de Toneelalliantie. Door samen te werken hebben we meer slagkracht en zijn we zichtbaarder in de stad. We zullen in gezamenlijkheid scholen benaderen, randprogramma’s ontwikkelen en bijvoorbeeld samen op het Uitfestival het toneel in Den Haag promoten in plaats van alleen onze eigen instellingen.”
“Afgelopen seizoen hebben we al een voorschot genomen met de voorstelling Schuldeisers van Theu Boermans, artistiek leider van het NT, in Theater aan het Spui. Ons streven is om de scheiding tussen het Schouwburgpubliek en dat van Theater aan het Spui te doorbreken. De Toneelproeverij, de naam van een nieuwe abonnementsvorm, is daar een goed voorbeeld van. Met dat abonnement bezoek je de ene keer een voorstelling in de Schouwburg, de volgende keer in Theater aan het Spui.”
“Het is een enorm compliment dat de adviescommissie ‘Meerjaren Beleidsplan Kunst en Cultuur’ heel positief is over Theater aan het Spui. Een enorme opsteker. Vooral ook omdat wij geprezen worden om onze gastvrijheid en ons contact met het publiek.”
“Dit seizoen wordt heel spannend. Er zijn gezelschappen die ik geprogrammeerd heb, die eind augustus pas horen of ze geld krijgen of het met veel minder moeten doen. We weten nu al dat Noord Nederlandse Dans, dat hier al jaren voor veel publiek mooie voorstellingen laat zien, bij ons op 7 december de allerlaatste voorstelling uit hun bestaan zal dansen. Ook het Ro Theater weet nu al dat het minder geld krijgt. Zij kunnen zomaar besluiten alleen nog maar voorstellingen voor grotere schouwburgen te maken. Het publiek zal veel moois mislopen vrees ik.”
“We blijven plaats inruimen voor jong talent. Ons huisgezelschap Firma MES heeft voor de komende vier jaar subsidie gekregen. Ze maken daarmee twee voorstellingen per jaar waarvan één in samenwerking met het Nationale Toneel. Een spannende ontwikkeling is dat door het wegvallen van productiehuizen jonge theatermakers direct aankloppen bij theaters voor ruimte om te spelen en hulp bij het aanvragen van fondsen. Samen met andere theaters in Nederland zal Theater aan het Spui nieuwe theatermakers op voorhand ondersteunen, nog voor dat ze subsidie hebben gekregen. Dat vind ik ook onze verantwoordelijkheid. Want wij willen over tien jaar nog steeds mooie en vernieuwende voorstellingen laten zien. Dat vereist investering in nieuw talent.”
“Er is een grote groep vaste bezoekers van Theater aan het Spui en die groep wordt gelukkig steeds groter. Veel mensen hebben ons gevonden en in veel gevallen ook hervonden. Daarnaast hechten we er aan om ook nieuwe groepen mensen aan ons te binden. We benaderen heel actief scholen, breiden ons succesvolle toneel- en danskijkerproject uit, organiseren backstage diners en organiseren allerlei activiteiten rond voorstellingen. Alles om de voorstelling in een context te plaatsen en het publiek actief erbij te betrekken. Want ons publiek is heel mondig en voelt zich medeverantwoordelijk. Zo heeft een aantal zich verenigd en op eigen initiatief een vriendenvereniging van Theater aan het Spui opgericht, het Spuigenootschap. Zulke publieksinitiatieven vind ik fantastisch en we doen alles om die te ondersteunen.” (Bij het begin van seizoen 2012/2013.)