Cees Debets:“Het gaat er niet alleen om dat je meer kaartjes verkoopt.”
‟Aan het begin van het vorige seizoen had ik het over betere koffie. Nou, die koffie is beter geworden en nu hebben we zelfs verse muntthee. Kleine veranderingen hebben vaak grote effecten. De nootjes op tafel zorgen ervoor dat mensen zich uitgenodigd voelen om wat langer te blijven waardoor het langer gezellig is in de foyer. Ons publiek en ook de artiesten vinden het weer leuk in Theater aan het Spui. Komend seizoen wordt de foyer nog gezelliger omdat we dan de inrichting en de verlichting aanpakken.”
‟Mijn vrouw herinnert mij er vaak aan dat ik een theater runen niet langer een festival organiseer. Toen ik nog bij Crossing Border werkte, piekte je een vast aantal keren per jaar. Hier dacht ik met diezelfde festivaldynamiek te werken. Maar ik heb mij daarin vergist omdat wij vijf, zes en soms wel zeven dagen per week voorstellingen hebben. Natuurlijk moet de sfeer altijd goed zijn, moeten de mensen zich op hun gemak voelen en natuurlijk wil ik dat er die driehonderd keer per jaar zoveel mogelijk publiek naar de voorstellingen komt kijken. Dat is niet altijd haalbaar. Soms zit de zaal vol en soms zit er wat minder publiek. Nu weet ik dat dat juist de bijzondere dynamiek van het theater is.”
‟Ik moet voortdurend mensen overtuigen dat Theater aan het Spui belangrijk is en een belangrijke positie heeft. De discussie is heel plat geworden omdat het te vaak gaat om hoeveel mensen er nou komen. Alsof het er alleen maar om gaat hoeveel kaartjes je verkoopt. Natuurlijk is dat van belang, maar bij kunst is dat niet het enige dat telt. In deze tijd van bezuinigingen kost het verschrikkelijk veel inspanning om zelfs maar de basisvoorwaarden in stand te houden. Waarschijnlijk moet ik minder voorstellingen programmeren, we zullen het met minder personeel moeten doen en we zullen meer moeten verdienen.”
‟Nieuw is Bij Herman, een heel klein, houten theaterzaaltje in de foyer van Theater aan het Spui waar 21 mensen in kunnen. Onder de noemer van Bij Herman organiseren we allerlei projecten rond voorstellingen om het publiek erbij te betrekken of context te geven. Bij Herman maakt duidelijk dat er meer in Theater aan het Spui gebeurt dan alleen voorstellingen. De nieuwsgierigheid die Bij Herman nu oproept moet straks door het hele theater worden opgeroepen. Bij Herman staat voor mij symbool voor wat ik vind dat Theater aan het Spui in de toekomst moet zijn; een atelier waar het publiek deelgenoot gemaakt wordt van het productieproces.”
‟Ik wil dat de voorstelling een onderdeel is van een groter geheel. De voorstellingen zijn wat mij betreft de maaltijd die je nuttigt, maar in Theater aan het Spui ben je er ook getuige van hoe ze tot stand komen. Dankzij de randprogrammering ga je bij ons niet voor één gang, je gaat voor het hele menu. Omdat er voor een aantal producties in Theater aan het Spui gerepeteerd wordt, zoals Theatergroep Max, Frans Strijards en Orkater, kan het publiek al in een vroeg stadium betrokken worden bij het maakproces.” (Bij het begin van seizoen 2010/2011.)